34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
43,3470£% -0.52
3.005,41%1,48
2.705,79%1,29
9.549,89%1,94
Patronlar Dünyası’nın haberine göre, sektör temsilcisi Bingöl, yaptığı yazılı açıklamada, yemek fiyatlarının Türkiye’nin enflasyon hedefleri doğrultusunda dengelenebilmesi için sektörde öngörülebilirliğin ve düzenli gelirlerin artırılması gerektiğini vurguladı. Bingöl, günlük yemek bedeli istisnası tutarının artırılmasının, hem çalışanların refahına hem de yeme-içme sektöründeki canlılığa önemli katkılar sunacağını belirtti.
Bingöl, nakit olarak verilen yemek yardımlarının çeşitli alanlara dağıtıldığını ve bu durumun kendilerini olumsuz etkilediğini ifade etti. Yaptıkları araştırmalara göre, nakit yemek tutarlarının büyük bir kısmının yeme-içme sektörüyle ilgisi olmayan harcamalarda kullanıldığını kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Son iki yıl içerisinde, nakit yemek yardımlarından dolayı düzenli müşteri kaybına uğrayan ve bu kaybı telafi edemeyen birçok işletme, artan maliyetlerle baş etmekte zorlandığı için belirli aralıklarla fiyatlarını artırmak zorunda kaldı. Bu durum, zincirleme bir etki yaratarak sektörümüzde fiyatlama davranışlarını bozdu ve kayıt dışılığı artırdı. Yeme-içme sektörü, emek yoğun bir sektördür. Her yeni 20 sürekli müşteri, 1 yeni çalışanın istihdam edilmesine olanak tanımaktadır.”
Bingöl, sözlerine şöyle devam etti: “Bu nedenle, yeme-içme sektöründeki işletmelerin düzenli gelirlerinin artırılması son derece önemlidir. Bunun için, yemek bedeli istisnası tutarının, önümüzdeki yıl oluşacak ekonomik koşullar dikkate alınarak, günlük en az 300 liraya çıkarılması ve çalışanlara nakit olarak verilen yemek yardımlarının hukuki boşluklar doldurularak sektörümüze kazandırılması sağlanmalıdır. Bu sayede sağlanacak ek siparişler ve sektörümüze geri dönecek nakit yemek paralarıyla on binlerce gencimiz çalışma imkanı bulabilecektir.”
Kaynak: Patronların Dünyası
Bakan Şimşek’ten İşsizlik Rakamlarına İlişkin Açıklamalar