Zeynel Soyuer: Türk Futbolunun Rüzgârı ve ‘Rüzgârın Oğlu’ Lakabı

Zeynel Soyuer: Türk Futbolunun Rüzgârı



Türk futbol tarihinde 'Rüzgârın Oğlu' lakabıyla tanınan Zeynel Soyuer, futbol serüvenine 16 yaşında Bursa'da, İnegöl İdmanyurdu'nda başlamıştır. 1958 yılında futbolcu seçmeleri için Ankara'ya giden Soyuer, Ankaragücü yöneticileri tarafından beğenilmiş ve transfer anlaşması yapılmış, ancak yöneticilerin vazgeçmesi sonucu Gençlerbirliği'ne transfer olmuştur. Bu kulüpte 12 yıl boyunca kesintisiz olarak kırmızı-siyah forma giymiştir.

'Rüzgârın Oğlu' Lakabı Nasıl Takıldı?

1960 yılında Beşiktaş ile oynanan maçta, Soyuer'in performansı ona unutulmaz bir lakap kazandırmıştır. Gençlerbirliği, Beşiktaş'ı 3-0 yenmiş ve bu maçta tüm golleri Zeynel Soyuer atmıştır. Maçın ardından, sol kanattan yaptığı etkili koşular ve oyun tarzı nedeniyle 'Rüzgârın Oğlu' olarak anılmaya başlanmıştır. Böylece, 'Rüzgârın Oğlu Zeynel Soyuer' olarak Türk futbol tarihinde yerini almıştır.



Milli Takım Kariyeri

Zeynel Soyuer, Türk milli takımına 5 kez çağrılmıştır. Bunların 4'ü Türkiye U-18, 1'i ise A Milli takım forması giymek üzere olmuştur. Milli takım adına bir gol de atmıştır. Bu süreç, onun ulusal düzeydeki yeteneklerini ve katkılarını ortaya koymaktadır.

Teknik Direktörlük Kariyeri

Futbolculuk kariyerini sonlandırdıktan sonra, Zeynel Soyuer futbolu tamamen bırakmamış, 1970'li yılların başında antrenörlük eğitimine katılmıştır. 1973 yılında amatör kulüplerden Sitespor'u çalıştırmaya başlamış ve ardından uzun bir süre top koşturduğu Gençlerbirliği'nde yardımcı antrenör olarak görev almıştır. Profesyonel teknik direktörlük kariyerine 1976-1977 sezonunda Diyarbakırspor'da başlamış, ardından birçok kulüpte görev almıştır. Bu kulüpler arasında Gaziantepspor, Adana Demirspor, Çaykur Rizespor, Kocaelispor, İskenderunspor, Ankaragücü, Antalyaspor, Konyaspor, Denizlispor, Zonguldakspor, Edirnespor, Malatyaspor, Petrolofisi, Samsunspor, Sincanspor, Sakaryaspor, Karşıyaka ve Kardemir Karabükspor bulunmaktadır. Teknik direktörlük kariyerinde, Diyarbakırspor (1976-77), Gaziantepspor (1989-90) ve Samsunspor'u (1992-93) Süper Lig'e çıkarma başarısını göstermiştir.



Aile Geçmişi ve Futbol Sevgisi

Zeynel Soyuer, dinyakos.com'da yapılan bir röportajda ailesi ve futbol sevgisi hakkında şunları söyledi: “1939’da İnegöl’de doğdum. Ailem Boşnak kökenlidir, 93 Harbi sırasında dedemler bu bölgeye yerleşmiş. Babam da İnegöl doğumludur ve 1914’te Yemen’de savaşmaya başlamış, Çanakkale ve Afyon cephelerinde görev yapmıştır.” Zeynel Soyuer, bu savaşlardan sonra aile mesleği olarak saatçiliğe yöneldiklerini belirtmiştir.



Futbola Olan Tutkusu

“Biz altısı erkek, biri kız olmak üzere yedi kardeşiz. Ben en küçüğüm ve futbolcu olarak ailede tekim. Abilerim futbolu severdi, en büyük abim Fenerbahçeliydi. Tıbbiyede öğrenci olduğu dönemde, Öz Fenerbahçe mecmuasını getirirdi. O dönemin futbolcularının resimleriyle dolu olan bu mecma ile büyüdüm. Annem futbol oynamamdan dolayı çok kızardı.”

Rüzgârın Oğlu Lakabının Kökeni

“Rüzgârın Oğlu lakabımın, 1959-60 sezonunda konduğunu düşünüyorum. O dönemde Armin Hary adında bir 100 metre rekortmeni vardı ve bu lakap onun üzerine takıldı. Beşiktaş ile burada oynadığımız hazırlık maçında 3 gol atmıştım ve maraton tribününden biri, 'Haydi rüzgârın oğlu!' diye bağırdı. Bu lakap o günden sonra halk arasında benimsendi.”

Son Yolculuğu

Türk futboluna önemli katkılarda bulunan Zeynel Soyuer, 85 yaşında hayata veda etti. Gençlerbirliği, onun için şu açıklamayı yaptı: "1959-1971 yılları arasında 12 yıl boyunca kesintisiz olarak Gençlerbirliği'mizin formasını giyen, 1972-1974 yılları arasında yardımcı antrenör olarak görev yapan, forvet olarak oynadığı maçlardaki hızından dolayı 'Rüzgârın Oğlu' lakabını alan Gençlerbirliği'mizin değerlerinden Zeynel Soyuer'i kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz."

Tören ve Anma

Zeynel Soyuer için Ankara'da Beştepe İlhan Cavcav Tesisleri'nde bir tören düzenlendi. Törene kulüp başkanı Osman Sungur, yönetim ve divan kurulu üyeleri, eski futbolcular, altyapı antrenörleri ve futbolcular, kulüp personeli, taraftarlar ile Soyuer’in ailesi ve yakınları katıldı. Osman Sungur, "Zeynel ağabeyimizin kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Kederli ailesine ve camiamıza başsağlığı diliyorum. Bu tesislerin inşasında büyük emekleri olanlardan birisidir. Allah rahmet eylesin, nur içinde yatsın." dedi. Törenin ardından Kocatepe Camisi'nde cenaze namazı kılındı ve Zeynel Soyuer, Gölbaşı Mezarlığı'na defnedildi.



Futbol hayatına dokunduğu diğer illerdeki takımlar gibi, futbola ilk başladığı İnegölspor da Soyuer için başsağlığı mesajı paylaştı. İnegölspor'un mesajında, "İnegöl İdman Yurdu’nda futbol hayatına başlayıp Gençlerbirliği forması altında Türk futboluna 'Rüzgârın Oğlu' lakabıyla uzun yıllar hizmet eden Zeynel Soyuer’in hayatını kaybettiğini derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Merhuma yüce Allah'tan rahmet, başta ailesi olmak üzere tüm yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz."

Kaynak: Patronların Dünyası